Fizikalne lastnosti:
Mehanske lastnosti lesa
Fizikalne lastnosti:
Vlažnost:
Vlažnost lesa je eden od osnovnih podatek o lesu in jo v praksi ugotavljamo na dva načina:
Najbolj pogosto ugotavljamo, vlažnost lesa ( u% ) pri deskah.
V tem primeru izberemo kontrolno desko od nje odrežemo 500 mm dolg in 15 mm debel vzorec.
Vzorec lesa takoj stehtamo in dobimo maso vlažnega lesa (mu).
Vzorec nato vložimo v laboratorijsko sušilnico in ga izsušimo pri temperaturi 103 ± 2 °C do konstantne teže.
To težo ima vzorec, ko gre iz njega vsa voda in je po dveh zaporednih tehtanjih njegova teža enaka.
Imenujemo ga sušilniško suh vzorec, njegova masa pa je (mo).
Odstotek vlažnosti izračunamo nato po obrazcu:
mu - mo
u (%) = ------------------
mo
Vzorec tehtamo na tehtnici, ki omogoča do 0,1 g natančno merjenje. Primerna je tudi pisemska tehtnica.
Vsebnost vlage v lesu:
Les v času rasti vsebuje 40 - 60 % vlage
Na zraku sušen les vsebuje 15 % vlage
Umetno sušen les vsebuje 6 - 10 % vlage
Električni vlagomerji so preprosti za uporabo in z njimi hitro ugotovimo vlažnost lesa na ta način, da vrednost odčitamo s skale.
Krčenje in nabrekanje lesa
Pri sušenju lesa voda izhlapeva, zato les postane lažji, zmanjšujejo se tudi njegove dimenzije, oziroma prostornina, pravimo, da se les krči. Kadar pa les vodo vpija, se povečuje njegova gostota, prav tako se povečujejo njegove dimenzije in prostornina, les tedaj nabreka.
Obe lastnosti sta pri lesu nezaželjeni lastnosti saj se poleg krčenja pogosto pojavi tudi deformacija to je krivljenje in pokanje lesa. Pri nabrekanju nastopijo notranje napetosti, ki izdelek kvarijo. Obojno delovanje lahko zmanjšamo z raznimi premazi.
Oglejmo si delovanje nekaterih vrst lesa:
Močno delujoč les: lipa, bukev, češnja
Srednje delujoč les: oreh, kostanj, hrast
Malo delujoč les: topol, jelka, smreka, bor, macesen
Zelo malo delujoč les: mahagoni, ebenovina
Gostota lesa
Gostota je masa v neki prostornini. Merimo jo s kilogrami na m3 .
Kolikšna je gostota zračno suhega lesa pri posameznih drevesnih vrstah je razvidno iz naslednje tabele:
VRSTA
vrsta | gostota kg/m3 |
bukev | 720 |
gaber | 830 |
hrast | 700 |
jesen | 690 |
kostanj | 570 |
lipa | 530 |
oreh | 680 |
bor | 520 |
jelka | 450 |
macesen | 590 |
smreka | 470 |
Gostota lesa je nezaželjena pri transportu in ravnanju (prekladanju) z lesom, saj pravimo les je težek. Pri obdelavi lesa pa je večja gostota zaželjena, saj je znano, da se redki lesovi ne obdelujejo dobro, medtem ko je obdelava gostih praviloma zelo dobra. Npr.: struženje, brušenje Za rezljanje pa je zaželjen redkejši les.
Trajnost lesa na zraku
Zelo koristen podatek je tudi trajnost posameznih vrst lesa na zraku.
zelo trajen hrast, zelenika, macesna, bor, domači kostanj, brest, tisa
trajen smreka jelka, jesen
malo trajen javor, bukev, gaber, breza, jelša, lipa, topol, vrba, češnja, divji kostanj
V zemlji najbolje zdrži: macesen, hrast
v vodi : brest, macesen, hrast, jelša
na zraku: hrast, zelenika, macesen,bor, domači kostanj, brest, tisa
Les, ki je na suhem zdrži (idealno):
macesen do 1800 let
brest do 1500 let
jelka, smreka in bor 900-1000 let
bukev hrast in jesen do 800 let
breza topol in vrba do 500 let
Ali veš?
Mehanske lastnosti lesa
V to skupino lastnosti lesa spadajo tiste lastnosti, ki se pojavljajo takrat, ko na les delujejo kake zunanje - mehanske sile. Les nudi tem silam odpor, in ta odpor imenujemo mehanske lastnosti lesa.
Trdnost
je pomembna mehanska lastnost, ki pride v poštev predvsem pri gradbenih konstrukcijah. ( ostrešja, lesen most)
Kadar skušamo les zviti ali prelomiti nam nudi odpor, ki ga imenujemo trdnost lesa.
Če hočemo v les vtisniti kako drugo telo, imenujemo ta odpor trdota lesa. Trši les se bolj upira obdelovanju kot mehek.
Vrste lesa po trdoti:
zelo mehek les bor, smreka, jelka, lipa
mehek les macesen, breza, jelša
srednje trd les brest
trd les gaber, javor, hrast, oreh
zelo trd les dren
Trdota je včasih zaželjena še posebno takrat, ko so izdelki izpostavljeni površinski obrabi (parket, lesene stopnice, pragovi itd.)
Nezaželjena pa pri sami obdelavi lesa saj povzroča večjo obrabo orodja in več energije. (Npr.: žaganje trdega hrasta ali mehke lipe)
Cepljivost lesa
Cepljivost je razdvajanje lesa v vzdolžni smeri. Cepljivost je včasih zaželjena. S cepljenjem izdelujemo drva, doge za sode, skodle za prekrivanje streh, vinogradniške kole, cepanice … Nezaželjena pa v mizarstvu in rezbarstvu.
Prožnost lesa
Elastičnost je lastnost lesa, da pod vplivom zunanjih sil spremeni svoje dimenzije in se vrne v prvotne dimenzije, ko zunanje sile prenehajo delovati.
Drevesne vrste:
Prožen les: oreh, lipa, jelša, breza
Srednje prožen les: bukev, hrast, smreka
Slabo prožen les: bor, topol
Prožnost lesa pride do veljave pri železniških pragovih, raznem športnem orodju…
Žilavost
Les, ki se pri zvijanju ne zlomi je žilav. Včasih so iz žilavih vrst lesa izdelovali smuči. (jesen).
Žilav les: jesen, breza, vrba
Krhek les: bukev, bor, javor